Dnes (7. 11. 2017) končí prezidentským kandidátům “z lidu” lhůta pro sběr 50,000 podpisů pod jejich kandidátní listiny. Ve čtvrtek 30. 11. 2017 jsme se pak v on-line přenosu měli dozvědět jméno šťastlivce, který obdrží klíče od nové Škody Octavia, o které toho víme stejně málo jako o panu Kulhánkovi samotném. (Kdyby neměl/a ilustrativní obrázek na webu kulhaneknahrad.cz, tak toho, tak ani nevíme, jak vypadá :)

Nemůže jít o nakupování hlasů? Nemůže být slib protislužby za podpis do registračního archu náhodou trestný jako je trestné nakupování hlasů při ostatních volbách? Nemůže jít o hrubé maření přípravy voleb?

Selský rozum napovídá, že to tak může a má být vykládáno. Bohužel, podle našeho právního řádu to v případě kandidatury do prezidenských voleb trestné není. A to z jednoho prostého důvodu, protože  naši zákonodárci na trestní zákoník u volby prezidenta vůbec nemysleli…

Sběr podpisů pro prezidentské kandidáty spadá optikou trestného činu podle § 351 trestního zákoníku do fáze “přípravy voleb”. Maření přípravy voleb je však trestné pouze v souvislosti s volbami do zákonodárného sboru nebo zastupitelstev obcí a krajů. Příprava prezidentských voleb může tedy být “hrubě mařena” v souladu se zákonem. Paradoxní? Ano! Obzvláště v situaci, kdy jsme již v minulosti se sběrem podpisů pro kandidáta Okamuru v minulosti měli značné problémy.

Nejde však jen o sběr 50 tisíců podpisů na ulici. Potvrzeným kandidátem na prezidenta se může stát i člověk, který sesbírá 20 podpisů poslanců nebo 10 podpisů senátorů. To je daleko jednodušší kvorum, že? Co kdyby pan Kulhánek nabídl slosování o Octavii pro zákonodárce, kteří mu podepíší kandidátní listinu? Možnost výhry a tedy motivace by byla o dost vyšší. Byli by za takový podpis event. výhru v “tombole” poslanci nebo senátoři postižitelní? Nejspíše ne. Jde ale o maření přípravy voleb? Rozhodně ano. Kandidáti na prezidenta totiž po potvrzení od Ministerstva vnitra budou mít automatický prostor ve veřejnoprávních i jiných médiích. Jejich volební lístky přijdou do schránek všem voličům v ČR. Navíc dostat kandidáta na prezidenta do prvního kola prezidentské volby může teoreticky být i kalkulem od některých kandidátů, když budou vědět, komu takový kandidát “odčerpá hlasy”.

Pevně věříme, že se výše zmíněné excesy nebudou v následující volbě prezidenta dít. Zákonodárce by se rozhodně měl zamyslet nad doplněním trestního zákoníku. A voliči pana Kulhánka by se rovněž měli zamyslet nad tím, zda nabídka škodovky za podpis není trošku pod úroveň případného prezidenta.

PS: Pan Kulhánek nemá potřebu ani 50,000 podpisů získat. Kandidaturu mu totiž 20 poslanců už podepsalo. Jestli pak některý z nich nedostane pod stromeček nový vůz?:)

 

 

Blog zpracován v rámci projektu Protikorupční poradna 2017 podpořeného Ministerstvem vnitra ČR